zaterdag 15 februari 2014

Woonwens

Jorien wil straks in een appartement wonen, het liefst met een atelierruimte aan huis. Een koopwoning graag. Jorien is docent op de kunstacademie en daarnaast een verdienstelijk amateurbeeldhouwer. Het liefst zou ze haar droomhuis zelf willen ontwerpen en bouwen, maar het ontbreekt haar domweg aan tijd om dat voor elkaar te krijgen. Een kant-en-klare woning waar ook nog wat te kiezen valt komt het meest in aanmerking. Dicht bij het station en de historische binnenstad, met uitzicht op het stadspark. In het Van Leeuwenhoekkwartier dus, een van de eerste nieuwe woonbuurten die langs de spoortunnel wordt gerealiseerd.

Impressie van de toekomstige wijk Nieuw Delft,
met het stadspark boven op de spoortunnel
De tijd dat planmatig een hele nieuwe woonwijk werd gebouwd ligt achter ons. Vinex-locaties zoals Ypenburg zijn de laatste voorbeelden daarvan. Voordat er werd gebouwd schatten de projectontwikkelaars in aan welke eengezinswoningen met tuin behoefte was. Die werden dan gebouwd en daarna verkocht. Veel van hetzelfde, maar niet per se verkeerd.

In de spoorzone gaat dat toch anders. Daar worden nu voorafgaand aan de nieuwbouw de woonwensen geïnventariseerd. Vraaggestuurd bouwen heet dat in het jargon van de projectontwikkelaar. Wel zo veilig, want de woningmarkt zit nu toch anders in elkaar dan pakweg tien jaar geleden. Geen standaardwoning meer, maar huis voor huis en allemaal verschillend. Wil je CO2- of energieneutraal wonen of een gemeenschappelijke daktuin, aarzel niet en  laat deze persoonlijke woonwens online weten. Graag in groepsverband wonen en met je woongroep zelf de kavel bebouwen? Wordt genoteerd.

Vanaf eind 2015 worden de eerste woningen gebouwd in Nieuw Delft, de nieuwe wijk in het spoorzonegebied. Dat kan een staalkaart opleveren van persoonlijke woonwensen. Van oudhollands tot strak modern. Ook Jorien is benieuwd hoe het er uit gaat zien. Haar eigen woning, maar ook de huizen in de buurt. Die atelierruimte wil ze absoluut, eventueel gezamenlijk met andere buurtbewoners. Ze klikt haar tablet aan en toetst spoorzonedelft in.


guwie   



geplaatst 15 februari 2014


zaterdag 1 februari 2014

Luisterrijk

Zoevend glijdt de trein het station binnen. De piepende remmen  brengen de kolos  tot stilstand.  Met een zachte zucht schuiven de deuren open waarna een met stemmen gevulde stroom reizigers  zich naar de uitgang beweegt.  Niet te missen geluiden die het station vullen en na enkele minuten weer verstommen.  Iets verderop  vermengt  het rammelende  geluid van ijzer op ijzer -  de vertrekkende trein die over het spoorviaduct rijdt – zich met het intrillen van damwanden. De herrie hiervan stijgt ver uit boven de dagelijkse geluiden op het spoor.

Niet alleen de beelden, maar ook de geluiden
van het spoor worden bewaard voor later
We zijn vandaag de dag  sterk visueel  georiënteerd, maar  geluid blijft  essentieel voor de beleving van de spooromgeving. Het hoort bij het ritme van het  alledaagse treinenverloop, maar ook bij de bouwactiviteiten in de spoorzone.  Geluid waarschuwt ook voor gevaar. Is de bouw van de spoortunnel beter te begrijpen door goed te luisteren? Zonder meer. De veranderingen in dit gebied zijn ook hoorbaar. Dat vindt in ieder geval een aantal geluidtechnici, kunstenaars en bewoners  die samenwerken in het project Hoorbare Herinneringen. Ze verzamelen, versterken en verwerken omgevingsgeluiden op verschillende momenten in het bouwproces. Geluidskunst zoals ze het zelf noemen.


Sta dus niet vreemd te kijken als je in de spoorzone een geluidstechnicus met een grote microfoon in de weer ziet. Die is omgevingsgeluiden aan het opnemen.  Het project loopt nog door tot 2017. Zo ontstaat een reeks van bovengrondse bouw- en treingeluiden die mettertijd verstomt en over gaat in de stadse geluiden van de woonwijk die daar uiteindelijk komt. Het documenteren van deze geluiden is een prachtige aanvulling op de vele foto’s die dagelijks van de tunnelbouw worden gemaakt.  Bij geluid sta je niet zo stil, tenzij het lawaai wordt. De geluiden van de spoorzone vertellen een eigen verhaal. 



guwie




geplaatst 1 februari 2014